Mat Och Vin Utbildning

Hur Man Blir Vinexpert I Nio Enkla Steg

Du gillar vin men känner att du inte riktigt kan hålla måttet när du befinner dig i ett sällskap med flera vinkännare? Bara lugn, med våra tips kommer du att kunna imponera på även den mest väderbitna vinsnobben.

 

 

 

Utveckla din vinsmak 

Det enklaste sättet att samla på dig kunskap om olika viner är förstås att gå en vinkurs för att lära dig mer. Det går dock även bra att studera på egen hand. Det finns ingen brist på böcker, TV-program och tidningar som innehåller massor av bra information. Du kan börja på en liten skala med ett vin som du gillar. Det spelar ingen roll om det är rosévin eller en fransk Cabernet Franc. Se till att svepa runt vinet i din mun i stället för att direkt föra den bakåt i munnen. På det här sättet kommer du att långsamt men säkert börja identifiera vinets underliggande nyanser. 

Aha-vinet 

När du har börjat prova olika viner som Chardonnay och Pinot Grigio kommer du förr eller senare att stöta på Aha-vinet. Den kommer att smaka annorlunda från allt annat du smakat hittills. Det handlar inte om att hitta ett perfekt vin utan att hitta något som känns unikt för dig. 

Utmaning i sökandet efter nya favoriter 

Efter att ha funnit det första Aha-vinet kommer du att börja leta efter andra. Det är här du stöter på lite svårigheter i och med att du försöker lista ut vad för egenskaper du söker efter i ett vin. 

Använd dig av böcker

Som vi nämnt innan råder det ingen brist på information. I början kan det räcka med en grundbok som tar upp olika termer, regioner och namn. 

Vågade viner 

Allteftersom du utvecklar dina smaker kommer du så småningom vilja smaka på mer djärva viner. Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Malbec är bara några exempel. 

Expandera med komplexa viner 

Komplexa viner har inte direkt någon specifik smak som särskiljer dem från andra viner. I vanliga fall handlar det om att kunna identifiera mer än två frukter, mer än tre andra karaktärsdrag (t.ex. äpplen och rosor), och hur vinets smak ändras från den stund du smakar på den tills att du sväljer. 

Utmattning 

Det kan lätt hända att man får känna på viss utmattning speciellt när man gått igenom steg 5 och 6. Återvänd till att dricka de mer diskreta vinerna ett tag framöver. 

Upptäck Champagnen och de söta vinerna 

Nu är det dags att återgå till de söta vinerna än en gång. Ända skillnaden nu är att du kan skilja mellan de mer utsökta vinerna och de mindre bra. 

Äntligen vinexpert 

 Nu borde du inte ha några problem med att titta på en vinlista och välja ut en vinsort efter tycke. Speciellt när det kommer till att para ihop det med din måltid. Du har nu en bra grund att stå på, men var väl medveten om att det finns mycket kvar att lära.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas