Mat Och Vin Utbildning

Mat med lågt GI är hemligheten bakom en hälsosam livsstil

Idag blir man både bildligt och bokstavligt talat matad med oändligt många olika dieter som säger sig utföra mirakel. Med så många dieter ute på marknaden är det svårt att veta vad som egentligen fungerar. Många dieter utlovar fantastiska resultat, men de kan vara svåra att följa och ofta är det svårt att hålla de så kallade superdieterna över längre tid. Att däremot gå över till en kost som innehåller mat med lågt glykemiskt index (GI) är inte svårt och i synnerhet är det en långsiktig diet som ger dig en hälsosam livsstil i det långa loppet. I denna artikel kommer du att lära dig allt du behöver veta om mat med lågt GI, framförallt vilka fördelar som finns med en låg GI-kost samt tips på goda maträtter och hur du enklast implementerar en låg GI-kost i din familj.

Fördelarna med låg GI-mat

Den absolut främsta fördelen med låg GI-kost är att man känner sig mätt länge och blodsockernivån håller sig stabil. Att blodsockernivån håller sig stabil har mycket positiva effekter på såväl kroppen som på hjärnan. Det blir möjligt att tänka klart och förmågan att ta beslut blir stärkt. Dessutom håller man tillsammans med den jämna blodsockernivån ett jämnt humör vilket också gör dig mycket trevlig att vara runt. Man skulle kunna säga att fördelarna med låg GI-mat inte bara gäller dig utan de når även andra i din omgivning. När man gått över till en diet som består av mat med lågt GI märker man efter en tid hur akuta sockerbegär försvinner. Detta leder i sin tur till att man slutar stoppa i sig onödigt socker och onödiga kalorier vilket gör att du kan gå ner i vikt och du känner dig frisk och pigg i kroppen. Studier visar på att risken för hjärtsjukdomar och diabetes minskar när man äter en kost baserad på låg GI mat.

Goda maträtter med lågt GI

Föreställningen om att behöva äta smaklösa rätter när man väljer en låg GI-diet är helt felaktig. Det finns jättemånga goda GI-maträtter man kan tillaga snabbt och enkelt. Massor av goda GI recept finns att hitta på nätet bland annat. Mat med lågt GI är perfekt att börja dagen med eftersom man då håller sig mätt länge och man klarar sig fint utan blodsockerfall fram tills det är dags för lunch. En hälsosam frukost är det viktigaste målet på dagen och frukosten är avgörande för hur effektiv du kan vara särskilt under förmiddagen, därför ska du definitivt inte skippa frukost. En GI frukost kan till exempel bestå av havregrynsgröt toppad med banan, linfrön och nötter. Är du en person som har en fullspäckad vardag och uppskattar färdiglagad mat utan att behöva lägga ner mycket tid på den, är hemleverans mat ett jättebra alternativ. Du kan få goda maträtter med lågt GI hemlevererade som till exempel laxburgare, pannbiff, falafel och kycklinggryta med röd curry. Mums!

Få hela din familj att övergå till en diet med lågt GI

Kanske är du en av dem som tycker att det känns dumt att låta hela familjen börja på diet bara för att du själv vill och behöver det. Om så är fallet bör du tänka om, att hjälpa hela din familj med att gå över till en hälsosam livsstil är en av de bästa och mest omtänksamma handlingar du kan göra för din familj. Det allra viktigaste att tänka på när man ska få hela familjen att börja äta mat med lågt GI är att inte ta bort matvaror som ni brukar äta helt, utan istället byta ut dem mot låga GI-alternativ. På detta vis blir det ingen drastisk förändring i era matvanor och i vissa familjer märker inte ens barnen att maten bytts ut till mat med lågt GI. Efter en tid kommer du att tänka tillbaka på när ni inte åt mat med lågt GI och då kommer du fråga dig själv varför du inte införde en låg GI-kost tidigare.

Sammanfattningsvis är en diet baserad på mat med lågt GI ett riktigt bra sätt för att få kontroll över sin livsstil. Eftersom mat med lågt GI inte egentligen behöver skilja sig särskilt mycket från ditt nuvarande intag av mat är det en långsiktig diet. Fördelarna med en låg GI-diet är så många och så stora att man kommer märka av dem väldigt fort när man börjar på dieten. Mat med lågt GI är verkligen hemligheten bakom en hälsosam livsstil och nu när den är avslöjad för dig har du ingenting att vänta på, få dig och din familj hälsosam redan idag!  

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas